Username:

Password:

Altair AstroDIO DehumidifiersAtik CamerasModern AstronomyDavid HindsNe3 Filters

Author Topic: Horsehead gone weird  (Read 148 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ian Straton

  • Poster God
  • *****
  • Posts: 1101
    • Stoneage Observatory blog
Horsehead gone weird
« on: 16:24:50, 10 February, 2018 »
Anyone know what has gone wrong here?

This is a stack of 20x5 minute exposures at iso 400.  The processing has been done in pixinsight.  I ran the sub frames through the blink comparator to get rid of gross aberrations,  then through the subframe selector script to check for good quality frames and basically selected the 20 best frames in terms of star shape eccentricity and fwhm having done that I ran the remaining frames through star alignment and image integration and this is the result. 

The stars are these odd bow tie shapes... now each sub frame is pretty good in terms of tracking but there is overall quite a bit of movement between the first and last frames which if you traced it out would be pretty similar to this shape but I would have expected the star alignment to have removed this?

Offline chris.bailey

  • Administrator
  • Galactic Poster
  • *****
  • Posts: 9557
  • If at last you do succeed, don't try again
    • Rosemount Observatory
Re: Horsehead gone weird
« Reply #1 on: 16:34:50, 10 February, 2018 »
Ian

Did you do any calibration (Darks/Flats/Bias)? Whats settings did you have for Interpolation in Star Alignment and what rejection method did you use in Image Integration and what Sigma settings?

Chris
LX200|ZS70|FSQ85|FLT110|Altair DF250RC|EQ6 Pro(Rowan Belt Mod)|ParamountMX
ATIK383L+/EFW2/OAG|Lodestar|Baader 36mm LRGBHaSIIOIII
Starlight Express SXVRH16/ONAG/FW|Lodestar X2|Baader 2" Filters
Starlight Express SXVRH814/ONAG/FW|LodestarX2|Baader 2" Filters
Lunt LS60PTBF1200|DMK41|Quark Chromo
Samyang 135mm f1.8

Offline Ian Straton

  • Poster God
  • *****
  • Posts: 1101
    • Stoneage Observatory blog
Re: Horsehead gone weird
« Reply #2 on: 17:14:11, 10 February, 2018 »
No calibration just the light files. Interpolation was left at the default settings of Auto / 0.30 clamping threshold.  Rejection method was Winsorized Sigma Clipping sigma low was 4.0 high 3.0 (again default settings)

Offline chris.bailey

  • Administrator
  • Galactic Poster
  • *****
  • Posts: 9557
  • If at last you do succeed, don't try again
    • Rosemount Observatory
Re: Horsehead gone weird
« Reply #3 on: 17:38:50, 10 February, 2018 »
Mmm very strange then Ian. Not sure what has happened I'm afraid.

Chris
LX200|ZS70|FSQ85|FLT110|Altair DF250RC|EQ6 Pro(Rowan Belt Mod)|ParamountMX
ATIK383L+/EFW2/OAG|Lodestar|Baader 36mm LRGBHaSIIOIII
Starlight Express SXVRH16/ONAG/FW|Lodestar X2|Baader 2" Filters
Starlight Express SXVRH814/ONAG/FW|LodestarX2|Baader 2" Filters
Lunt LS60PTBF1200|DMK41|Quark Chromo
Samyang 135mm f1.8

Offline Ian Straton

  • Poster God
  • *****
  • Posts: 1101
    • Stoneage Observatory blog
Re: Horsehead gone weird
« Reply #4 on: 17:59:38, 10 February, 2018 »
And here is m101 basically done through the same process...

I'd swear that the stacking hasn't translated the positions of sub frames...

Offline PaulB

  • Galactic Poster
  • ******
  • Posts: 6287
  • Canis Major
    • Paul's Astronomy Pages
Re: Horsehead gone weird
« Reply #5 on: 21:54:47, 10 February, 2018 »
Try re-setting Registax back to default. Try again.

BTW. You don't have comet stack, ticked to you?
Paul.
"Whirlpool Observatory"
Losmandy G11-Gemini L4.
Celestron C9.25.
Megrez 80 ED II Triplet.
Orion OMC 140
Altair 115ED F7
Coronado PST
Atik 428EX
Atik EFW 2
QHY5L-II.
Modded Canon 1000D.
IOptron Mini Tower II
CCD Images
http://www.flickr.com/photos/paulabrierley/

Offline Ian Straton

  • Poster God
  • *****
  • Posts: 1101
    • Stoneage Observatory blog
Re: Horsehead gone weird
« Reply #6 on: 22:12:09, 10 February, 2018 »
Paul, this was stacked in Pixinsight not registax... But the comet alignment was a good suggestion... unfortunately that is a separate function in pixinsight so no cigar on this occasion :(

Offline PaulB

  • Galactic Poster
  • ******
  • Posts: 6287
  • Canis Major
    • Paul's Astronomy Pages
Re: Horsehead gone weird
« Reply #7 on: 22:29:53, 10 February, 2018 »
Sorry. I ment to say Deep Sky Stacker.
Paul.
"Whirlpool Observatory"
Losmandy G11-Gemini L4.
Celestron C9.25.
Megrez 80 ED II Triplet.
Orion OMC 140
Altair 115ED F7
Coronado PST
Atik 428EX
Atik EFW 2
QHY5L-II.
Modded Canon 1000D.
IOptron Mini Tower II
CCD Images
http://www.flickr.com/photos/paulabrierley/

Offline chris.bailey

  • Administrator
  • Galactic Poster
  • *****
  • Posts: 9557
  • If at last you do succeed, don't try again
    • Rosemount Observatory
Re: Horsehead gone weird
« Reply #8 on: 08:41:39, 11 February, 2018 »
Ian

That M101 is more illuminating. During Star Alignment are you getting any Ransac errors popping up in the console window? If so try try increasing the RANSAC tolerance to 3. If not try reducing Log (sensitivity) in the Star Detection to -2.00. It can also help to use the frame with the highest S/N ratio reported in SubFrame Selector as the reference image.

Chris
LX200|ZS70|FSQ85|FLT110|Altair DF250RC|EQ6 Pro(Rowan Belt Mod)|ParamountMX
ATIK383L+/EFW2/OAG|Lodestar|Baader 36mm LRGBHaSIIOIII
Starlight Express SXVRH16/ONAG/FW|Lodestar X2|Baader 2" Filters
Starlight Express SXVRH814/ONAG/FW|LodestarX2|Baader 2" Filters
Lunt LS60PTBF1200|DMK41|Quark Chromo
Samyang 135mm f1.8

Offline Ian Straton

  • Poster God
  • *****
  • Posts: 1101
    • Stoneage Observatory blog
Re: Horsehead gone weird
« Reply #9 on: 13:43:42, 11 February, 2018 »
No there were no errors at all.  Someone on the pixinsight forums suggested that since the images are uncalibrated the star align might be picking up noise and dead pixels as stars... So I am going to start again and calibrate with some darks from my library and see what happens..

Offline chris.bailey

  • Administrator
  • Galactic Poster
  • *****
  • Posts: 9557
  • If at last you do succeed, don't try again
    • Rosemount Observatory
Re: Horsehead gone weird
« Reply #10 on: 16:18:25, 11 February, 2018 »
Ian

Yes I saw Robs comment. Worth try calibration first and if not fiddle with the settings I listed.

Chris
LX200|ZS70|FSQ85|FLT110|Altair DF250RC|EQ6 Pro(Rowan Belt Mod)|ParamountMX
ATIK383L+/EFW2/OAG|Lodestar|Baader 36mm LRGBHaSIIOIII
Starlight Express SXVRH16/ONAG/FW|Lodestar X2|Baader 2" Filters
Starlight Express SXVRH814/ONAG/FW|LodestarX2|Baader 2" Filters
Lunt LS60PTBF1200|DMK41|Quark Chromo
Samyang 135mm f1.8

 

ukbuysellRemote Imaging from AustraliaSharpSkyblank APTUKAI on Facebook
Powered by SMF 2.0.13 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
DarkBreak by DzinerStudio. Theme modified by The UKAI Team

Page created in 0.159 seconds with 37 queries.
TinyPortal © 2005-2012